Organisaties

Vrijheid zonder regels is anarchie, elke samenleving heeft wetten die gehandhaafd worden door een leider of gouvernement. Door verloop van tijd nemen deze in aantal toe, en ze zijn niet voor iedereen zinvol. Daarmee neemt ook de dwingende macht van de uitvoerende beambten toe, en zo ontstaat de Tirannie van de Bureaucratie. Echter in alle staten is het gouvernement tegen verandering. Groepen worden gevormd met een behoefte zich te bevrijden van hun gouvernement. Mogelijkheden zijn beperkt tot: de straat op te gaan met demonstraties,  een petitie opstellen (maakt zelden het verschil), een eigen politieke partij op te richten, of uiteindelijk emigratie.

Als een groep beschikt over een stuk grond, ook dan blijven de wetten van het land (host country) gelden. Of er worden afspraken gemaakt met zoals de status aparte. Wel is in een gesloten gemeenschap of commune afspraken te maken voor het onderlinge gedrag en doelstellingen.

Alternatieven als een drijvende vrije private steden zijn wereldwijd het onderwerp voor vele mensen zowel met de bouw, maar vooral met verschillende vormen van gouvernementen. The Seasteading Institute (TSI) kan een belangrijke rol hebben in de creatie en experiment of testen van verschillende sociale organisaties en hun manier van regeren om te zien welke het beste is voor de menselijke ontwikkeling. Het doel van TSI is een nieuwe vorm van samenleving op drijvende vrije private steden. Met verschillende samenlevingen kan iemand zelf kiezen waar zij willen zijn dat bij hun past, en kan bijdragen met zijn manier van leven.

Actieve organisatie zijn:

The Free Cities Foundation

Ocean Builders Panama

Free Republic of Liberland 

Free commune Penadexo

Montelibero

Braavos Cities

Propera Honduras

Island Sark