Charlie Chaplin

The Greatest Speech Ever Made              https://youtu.be/uAd1WJ9gXo0

The Original  Speech                                    https://youtu.be/NJktSWTG0DE

Deel deze video en geef de boodschap door.

Een van de belangrijkste toespraken in de geschreven geschiedenis werd gegeven door Charlie Chaplin,
The Silent Comedian.

The Great Dictator okt 1942
Geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Charlie Chaplin

Schilderij 52 x 62 cm
Acryl op canvas
Kimberly Fowler

SCRIPT:

Het spijt me, maar ik wil geen keizer zijn. Dat is niet mijn zaak. Ik wil niemand regeren of veroveren. Ik wil graag iedereen helpen als dat mogelijk is; Jood, heiden, zwarte mannen, blank. We willen elkaar allemaal helpen. Mensen zijn zo. We willen leven naar elkaars geluk, niet naar elkaars ellende. We willen elkaar niet haten en verachten. In deze wereld is er ruimte voor iedereen. En de goede aarde is rijk en kan voor iedereen zorgen. De manier van leven kan vrij en mooi zijn, maar we zijn de weg kwijt.

Hebzucht heeft de zielen van de mensen vergiftigd; heeft de wereld gebarricadeerd met haat; heeft ons in ellende en bloedvergieten gestort. We hebben snelheid ontwikkeld, maar we hebben ons ingesloten. Machines die overvloed geven, hebben ons in gebreke gelaten. Onze kennis maakte ons cynisch; onze slimheid, hard en onaardig. We denken te veel en voelen te weinig. Meer dan machines hebben we menselijkheid nodig. Meer dan slimheid hebben we vriendelijkheid en zachtmoedigheid nodig. Zonder deze kwaliteiten zal het leven gewelddadig zijn en zal alles verloren gaan. Het vliegtuig en de radio hebben ons dichter bij elkaar gebracht. De aard van deze uitvindingen schreeuwt om de goedheid in de mens; schreeuwt om universele broederschap; voor de eenheid van ons allen.

Zelfs nu bereikt mijn stem miljoenen over de hele wereld, miljoenen wanhopige mannen, vrouwen en kleine kinderen, slachtoffers van een systeem dat mannen laat martelen en onschuldige mensen gevangen zet. Tegen degenen die mij kunnen horen, zeg ik: “Wanhoop niet.” De ellende die nu op ons afkomt is slechts het voorbijgaan van hebzucht, de bitterheid van mensen die de weg van de menselijke vooruitgang vrezen. De haat van mensen zal voorbijgaan en dictators zullen sterven, en de macht die ze van het volk hebben afgenomen, zal terugkeren naar het volk. En zolang mensen sterven, zal de vrijheid nooit vergaan.

Soldaten! Geef jezelf niet aan bruten, mannen die je verachten en tot slaaf maken; die je leven regisseren, je vertellen wat je moet doen, wat je moet denken en wat je moet voelen! Die je drillen, je dieet geven, je behandelen als vee, je gebruiken als kanonnenvoer! Geef jezelf niet aan deze onnatuurlijke mensen—machinemensen met machinegeesten en machineharten! Jullie zijn geen machines! Je bent geen vee! Jullie zijn mannen! Jullie hebben een liefde voor de mensheid in jullie hart! Je haat niet! Alleen de onbeminde haat; het onbeminde en het onnatuurlijke.

Soldaten! Vecht niet voor slavernij! Vecht voor vrijheid! In het zeventiende hoofdstuk van Lucas staat geschreven “het koninkrijk van God is in de mens”, niet één mens of een groep mensen, maar in alle mensen! In jou! Jullie, de mensen, hebben de macht, de kracht om machines te creëren, de kracht om geluk te creëren! Jullie, de mensen, hebben de kracht om dit leven vrij en mooi te maken, om van dit leven een prachtig avontuur te maken. Laten we dan in naam van de democratie die macht gebruiken.

Laten we ons allemaal verenigen. Laten we vechten voor een nieuwe wereld, een fatsoenlijke wereld die mannen een kans geeft om te werken, die jongeren een toekomst en een oude dag zekerheid geeft. Door de belofte van deze dingen zijn bruten aan de macht gekomen. Maar ze liegen! Ze komen hun belofte niet na. Dat zullen ze nooit doen! Dictators bevrijden zichzelf, maar ze maken het volk tot slaaf! Laten we nu vechten om die belofte waar te maken! Laten we vechten om de wereld te bevrijden! Om nationale barrières weg te nemen! Om hebzucht af te schaffen, met haat en onverdraagzaamheid! Laten we vechten voor een wereld van rede, een wereld waarin wetenschap en vooruitgang zullen leiden tot het geluk van alle mensen.

Soldaten, laten we ons in naam van de democratie allemaal verenigen!

“Copyright Disclaimer Onder sectie 107 van de Copyright Act 1976 wordt rekening gehouden met “redelijk gebruik” voor doeleinden zoals kritiek, commentaar, nieuwsrapportage, onderwijs, wetenschap en onderzoek. Redelijk gebruik is een gebruik dat is toegestaan door het auteursrecht en dat anders mogelijk inbreuk maakt.
Non-profit, educatief of persoonlijk gebruik doet de balans doorslaan in het voordeel van fair use.”